Sporing af bil - Korrekt hjulretning

Med en 4-hjulsudmåling kan man afgøre om retningen og hældningen af bilens hjul har ændret sig. Er dine hjul korrekt justeret, vil du opnå:

 • Mindre slid på dækkene - De holder dermed længere
 • Lavere brændstofforbrug - Du kører længere på literen
 • Højere sikkerhed - Bedre bremseegenskaber Læs mere her på siden, eller book tid til en kontrol sporing.
  ​Det GRATIS ved bestilling via hjemmesiden eller i forbindelse med service.

Vi holder til i Glostrup, og vores autoværksted er let at komme til, uanset om du kommer fra Rødovre, Herlev eller omegn og skal have foretaget sporing af bil, en reparation eller have udført service på bil.​

Hvad er en 4-hjulsudmåling?

Hjulenes retning og hældning er afgørende for bilens køreegenskaber. Biler er bygget med fokus på høj komfort, gode præstationer og præcis styring. Bilernes undervogn er fra fabrikken konstrueret og justeret så bilen opfylder alle disse tre egenskaber bedst muligt. Grundet daglig brug og slitage ændres hjulenes retning og hældning. Dette kan betyde at bilen trækker til siden, dækkene slides skæve og der benyttes mere brændstof end nødvendigt.

Med en 4-hjulsudmåling kan man afgøre om retningen og hældningen på bilens hjul har ændret sig, og om det er mere end den margen som bilproducenterne foreskriver for den pågældende model. I de fleste tilfælde kan hjulenes retning og hældning justeres og bringes tilbage som da den var ny. I nogle tilfælde kan skævheden ikke justeres og det kan være nødvendigt at udskifte en del for at genskabe de optimale køreegenskaber.​

Hvorfor skal min bil have en 4-hjulsudmåling?

For selv den bedste bilist kan det ske, at der påkøres en kantsten, eller at hjulvinklerne ændrer sig pga. helt normal slitage. Dette medfører, at et eller flere af dækkene slides skæve, og bilen kan herved begynde at trække til en af siderne. For at undgå dette og for at spare dig for en slem økonomisk overraskelse grundet utilsigtet dækslitage, bør hjulvinklerne løbende kontrolleres.

Hvor ofte skal hjulvinklerne kontrolleres?

Som udgangspunkt bør du få kontrolleret bilens hjulvinkler efter 20000 km, eller en gang om året. Du bør dog straks få kontrolleret bilens hjulvinkler og geometri, hvis du bemærker en eller flere af følgende punkter:

 • Bilen trækker til siden
 • Bilen kører ustabilt og/eller er svær at styre
 • Rattet ryster
 • Rattet føles tungt når det drejes
 • Ujævn slitage af et eller flere dæk
 • Ved påkørsel af f.eks. kantsten​

​Hvad er fordelene?

Du kan spare mange penge på dæk og brændstof!

Skæve hjulvinkler fører altid til øget dækslitage og øget brændstofforbrug samtidigt med, at køresikkerheden forringes. Derfor er det altid en god investering, at få hjulvinklerne løbende kontrolleret.

Undgå at dine dæk slides skæve!

Bilens styretøjsdele og dæk skal løbende undersøges for mekaniske skader og skæv slitage. Slidte styretøjsdele og skævt slidte dæk forringer bilens køreegenskaber. Derfor skal skadede dele og skæve dæk altid udskiftes. Efter udbedring og grundig kontrol, udmåles hjulvinklerne med en computerstyret 4-hjulsudmåler. Denne 4-hjulsudmåling giver oplysninger om hjulenes vinkler, og hvor meget vinklerne evt. står uden for de styretøjsmål fabrikanten foreskriver. Derefter kan vinklerne justeres, så de atter er inden for fabriksmål.

Hvordan foregår en 4-hjuls udmåling?

Indledningsvis vil vi lave en kontrol af hjulenes retning og hældning(toe og camber). Dette sker ved at der sættes et aggregat på alle fire hjul, kaldet targets. Herefter ruller vi bilen lidt frem, bevægelsen af de monterede targets opfanges af 4- digitale kameraer. Herefter indtaster vi hvilket bilmærke og specifikke model målingen er udført på og 4-hjulsudmålingapparatet sammenligner tolerance data fra bilproducenten med data fra den udførte måling. Resultatet viser med tydelige grønne eller røde markeringer om bilens hjulvinkeler er inden for fabrikken tolerancer. Såfremt alle måle punkter er grønne er bilen i orden og kontrollen afsluttet.

Hvis nogle af målepunktern er røde vil vi sammen med bilens ejer gennemgå resultatet og komme med vores anbefaling. I de fleste tilfælde vil det være muligt at justere bilen så den igen ligger inden for fabrikkens tolerancer. Hvis kunden vælger at få udbedret skævhederne vil vi udføre en komplet udmåling og justere bilen ind efter fabrikkens forskrifter. Herefter får kunden en udskrift som viser bilens hjulvinkler før og efter justeringen som nu oftest alle er grønne.​

Se udskrift, som viser måling før og efter vinklerne er rettet.

Hvis skævheden ikke kan justeres vil vi sammen med ejeren vurdere om der bør skiftes nogle dele. Efter udskiftningen af dele vil man foretage en ny måling for at sikre at bilen nu er optimal.

Forklaring af hjulvinkler

Camber

Camber er hjulets hældning indad eller udad øverst, i forhold til det lodrette plan.

Funktion: Reducerer spændinger på styre- og affjedringskomponenter. Formindsker stød fra vejbanen. Hjælper på stabiliteten ved kørsel lige ud. Hjælper til med at maksimere dækkets levetid.

Effekt og fejl: Vil forøge dækslitage på dækkets ydersider, Vil forårsage skævt træk og drift til en af siderne.

​Caster

Caster er fjederbenets /styreboltens hældning, frem eller tilbage fra det lodrette plan.

Funktion: Sørger for styrestabiliteten, selvopretning efter sving og letter kørsel om hjørner.

Effekt og fejl: Vil forårsage skævt træk, rysten, overordentlig store stød fra vejbanen og styrebesvær.

Sporing eller TOE

Sporingen eller Toe er vinklen der dannes ved at hjulene peger mod eller fra hinanden. Halvdelen af Toe kaldes Induviduel Toe.

Funktion: Sørger for at holde hjulene parallelle under kørsel ligeud.

Effekt og fejl: Vil forårsage stort, ensidet dækslid og øget brændstofforbrug. Et savtakket slidmønster er typisk for fordæk. Et diagonalt slidmønster er typisk for bagdæk​

Ratvinkelsensor

Ratvinkelsensor overvåger førerens input ved konstant måling af position og vinkel på rattet. Information fra ratvinkelsensoren bruges af andre assisterende systemer. Hvert af disse systemer er afhængig af at kende førerens hensigt, styreretning og kraft rattet drejes med.

Værksteder har i flere år kalibreret eller nulstillet ratvinkelsensoren ved særlige tilfælde, såsom sensor udskiftning eller ved reparation efter kollision. I dag kræver et stigende antal køretøjer en den nulstilles eller kalibreres efter udførelse af 4-hjulsudmåling. Indstillingen af ratvinkelsensoren kalibreres efter forhjulenes position (ligeud – altså på linje med løbslinjen). 

Ratvinkelsensoren har indflydelse på mange systemer:

 • Electronic Stability Control
 • Electronic Power Steering
 • Lane Departure
 • Lane Assist
 • Active Steering
 • Anti-Lock Braking system
 • Traction Control
 • Parking Assist Kontrol​

Kontrolsporing: - 199 kr.

Komplet 4-hjulsudmåling inkl. justering af foraksel - ​699 kr.

Tillæg justering af bagaksel - 299 kr.

​Vi er et certificeret og autoriseret autoværksted!

​Vælg et autoværksted med mange fordele. Vi er et FDM-kontrolleret, Falck Bonusværksted.

Kontakt os i dag

Kontakt os og hør nærmere eller book tid hos vores automekaniker

Du er velkommen til at tage kontakt til vores autoværksted, hvis du kunne tænke dig at høre mere om vores kompetencer og services, men du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at booke en tid på vores værksted.

Du kan også kigge forbi vores adresse, hvis du alligevel er i nærheden. Vi giver gerne et uforpligtende tilbud med en skarp pris på lige netop den behandling, som din bil har behov for.

​Felter markeret med * skal udfyldes. Henvendelser besvares inden 24 timer.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Se vores anmeldelser

Traditionelt autoværksted med bred ekspertise

Vi er et traditionelt bilværksted med en bred ekspertise, når det kommer til biler, og det betyder, at vi blandt andet kan tilbyde bilreparation, bilservice, sporing af bil, afbalancering af dæk, dækskifte, salg af dæk og fælge, opbevaring af dæk, undervognsbehandling, rudeskift, vejhjælp, ​forsikringsskader

Derudover tilbyder vi også salg af brugte biler, så er du på udkig efter en brugt bil, kan du med stor fordel kigge forbi os og se nærmere på vores udvalg. Vi har et stort sortiment af brugte biler inden for alle bilmærker, som vi forhandler til ganske attraktive priser. Du kan også finde en oversigt over de brugte biler, som vi har til salg lige nu ved at klikke her

stars

"Kan varmt anbefales"

Ærlig service og rigtige håndværkere der rent faktisk gider reparere og ikke bare udskifte dele. Kan kun anbefales.

Thomas

stars-4

"Citroën C6 2007"

Alt Ok, og de klarede et par ekstra udfordringer også - de burde få 5 stjerner, men hvad skal jeg så give næste værksted som også vasker bilen :-)

Finn C.

stars

"Fantastisk værksted!"

Fantastisk service med stor fleksibilitet. Jeg havde en god sparring, hvor den faglige kompetance også kom til udtryk.

Mikkel R.

stars

"Høflig og hjælpsom"

Super fin oplevelse, 5 ud af 5! Jeg lagde særligt mærke til den meget venlige service og gode kommunikation.

Oscar R​.

Om Auto Værksted

Du er altid velkommen hos os - uanset om din bil trænger til en kærlig hånd fra vores professionelle og servicemindede hold af automekanikere, også i garantiperioden.

Om du ønsker at skifte den gamle model ud med en nyere en af slagsen, eller om du vil sælge din bil til en god pris. Hos Auto Værksted tilbyder vi alle former for autoservice.

Det er muligt at betale med kontanter, dankort eller mobilepay.

Kontakt os​

Auto Værksted

CVR-nummer: 40151966

Sydvestvej 119, 2600 Glostrup

Klik her for rutevejledning

Skriv til os via formularen her på siden, eller send os en mail på kontakt@la-auto.dk.

Bestil service og reparation

Vi sidder klar på telefonen alle ugens dage.

Henvendelser via formularen besvares inden for 24 timer. Se åbningstider under kontakt.